Nederlands
Kampioenschap
Maasheggenvlechten

volgende editie: zondag 13 maart 2022

NK Maasheggenvlechten 2019

Team Loerangel Boxmeer winnaar van de "Gouden Hiep"Onstuimige zondag en weerbarstige meidoorn 

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol bij het veertiende Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten in Oeffelt. Toch konden de harde wind en de felle regenbuien de vlechtteams niet thuishouden. Alle aangemelde teams waren aanwezig op zondagochtend en gingen om 10:00 uur aan de slag met hun stukje meidoornhaag.Het publiek bleef helaas thuis. Normaal gesproken wordt het kampioenschap bezocht door zo’n vijfduizend bezoekers. Dit keer zullen er niet meer dan duizend zijn geweest. Ondanks de mindere weersomstandigheden kan de organisatie terugkijken op een geslaagd kampioenschap.  

De winnende teams zijn:
Team de Loerangel 3: (Bert Guntlisbergen, Walter Claassen, Bert van Gils, Guido van Oorschot) uit Boxmeer kan dit jaar de felbegeerde "Gouden Hiep" in hun prijzenkast zetten. 

Team AanElkaarGehegd: (Lies Brinkmann; Joost Ramakers; Sylvia te Lintelo; Bert Puijk) uit Nijmegen won de prijs voor de mooist uitgeschoten Maasheg van vorig jaar. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de familie Grutters.  

Team Staatsbosbeheer 1: (Piet Hopman; Marc de Wit; Mathieu Koenders) uit Nistelrode ging er vandoor met de Engelse prijs “Best-Cutting-Technique-Price”. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door John French, een welgeziene gast uit Engeland op dit kampioenschap. 

Het standaardwerk over perceelafscheidingen in Europa aangeboden door de auteur van dit levenswerk, Georg Müller, ging dit jaar naar Rob Setz van de gemeente Boxmeer voor zijn tomeloze inzet bij het verkrijgen van het UNESCO-certificaat “Man&Biosfeer”voor het Maasheggengebied. 

_____________________________________________________________
           
 

 

Zondag 10 maart 2019 NK Maasheggenvlechten

UNESCO-biosfeer en Gouden Hiep
Op zondag 10 maart gaan weer tientallen teams aan het vlechten in de Maasheggen om de felbegeerde Gouden Hiep te bemachtigen. De locatie is een deel van het gebied vlak ten zuiden van de provincialeweg tussen Oeffelt en Gennep vlak voor de Maasbrug (oude spoordijk).
Elk team heeft van tevoren al enkele keren geoefend, bijvoorbeeld tijdens oefenochtenden van de organisatie. Omdat ook bij het vlechten soms sprake is van nieuw inzichten is dit oefenen heel belangrijk. Hierbij delen ervaren vlechters hun deskundigheid.
 
Gouden Hiep en Zilveren Halve Maan
Tijdens het kampioenschap vergelijkt de jury de vlechtresultaten van de deelnemende. De winnaars ontvangen de “Gouden Hiep”, de felbegeerde wisseltrofee. Verder heeft de familie Grutters enkele jaren geleden een extra prijs ingesteld. Door het jaar heen zijn de vorig jaar (maart 2018) gevlochten hagen nagelopen en onderzocht op vitaliteit en doorgroei van jonge scheuten. De vlechters van de best doorgegroeide heg ontvangen de Zilveren Halve Maan.
 
Unesco Biosfeer
Nu Unesco in juni 2018 het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland, tot Biosfeer heeft verheven, komt dit Maasheggengebied met overwegend grasland en 275 kilometer heggen bij velen in de belangstelling. Diverse instanties zijn betrokken bij het ontwikkelen van plannen. “Het is niet de bedoeling dat er een natuurgebied ontstaat waar niks mag en waar een stolp overheen geplaatst wordt.  Er wordt juist gezocht naar manieren om de mens met de natuur te laten samenleven”, aldus Andrée van Es, voorzitter van de Nederlandse Unesco-commissie. Er komen onderzoeken naar water, biodiversiteit en duurzame landbouw. Er is informatie over natuur en milieu en duurzame ontwikkeling. Lokale agrariërs, horeca en middenstand propageren streekproducten en zetten de Maasheggen (onze streek) “op de kaart”.
 
Slabox
De organisatie van het vlechten is dit jaar alweer voor de 14e keer in handen van de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox). Het vlechten van de heggen en het beroep van heggenvlechter is al eeuwen oud. Door de meidoornstruiken deels in te kappen, om te leggen en in elkaar te vlechten, ontstaat er een ondoordringbare afscheiding. In de Middeleeuwen, prikkeldraad was er toen nog niet, was dit erg belangrijk. Vee bleef binnen en kon er niet uit, indringers konden er niet in.
 
Erfgoed
Net zoals het Metworstrennen, de Boxmeerse Vaart en het Molenaarschap komt het ambacht van Maasheggenvlechten voor op de Nederlandse lijst van Cultureel Immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. In de streek zijn diverse cursussen om je in het ambacht van heggenvlechter te bekwamen. Zie de oefenochtenden van de organisatie, de cursus van Marius Grutters, mogelijk een cursus van de Stichting Heg en Landschap en workshops die door de Meerstoel in Sambeek worden aangeboden.

Thema Streekproducten
Op 10 maart zijn naast de wedstrijdvlechters tal van ondernemers en instanties aanwezig op het wedstrijdterrein. Het overkoepelende thema hiervan is: Streekproducten. Er zijn hapjes, biologische sappen, er is meidoornbloesemthee, heggebier enzovoort. Bezoekers kunnen kennismaken met de activiteiten van: De Meerstoel, ROC de Leijgraaf, tuin Verdeliet uit Cuijk, de Bourgondische tuin uit St. Anthonis, tuin “Het Volle Leven” uit Vortum Mullem. Ook zijn er verder stands van Kunstkolk Boxmeer, Regionaal Bureau Toerisme, het Verrassende Platteland van Cuijk en Stichting Toerisme en Recreatie.

De kinderen worden niet vergeten
Voor de schooljeugd verzorgt de jeugd IVN Maasvallei traditiegetrouw een groot aanbod aan activiteiten. Zowel in als rondom de tent is er van alles te beleven. De jongsten kinderen zijn in tent welkom voor het maken van een natuur-knutsel-werkje. Deze kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag. Voor de grotere kinderen zijn er tal van activiteiten op het wedstrijdterrein in de buurt van de tent. Jac de Cock begeleidt met een team van IVN-vrijwilligers de kinderen bij: het maken van een pijl en boog van hazelaartakken, een muurtje of heg vlechten van wilgentenen, een indianen krachtstok versieren, een wandelstok snijden, een wilgentenen ring vlechten en een speer maken om te kunnen ringsteken, een katapult maken en een broodje bakken bij het kampvuur. Als ze het knutselen moe zijn, kunnen ze kalfjes aaien en op de rug van een paard of ponyrijden.
 
Kortom, meer dan voldoende redenen om samen met familie, vrienden en kennissen op 10 maart tussen 11.00 en 16.00 uur naar Oeffelt te komen en te genieten van dit prachtige evenement en deze prachtige traditie.
Omdat erin de Maasheggen niet voldoende parkeergelegenheid is, is het verstandig om met de fiets naar het wedstrijdterrein te komen. Natuurlijk kunt u uw auto parkeren op de parkeerplaatsen in de centra van Oeffelt en Beugen. U kunt zich dan wandelend of fietsend naar het wedstrijdterrein begeven. In de tent op het terrein kunt u terecht voor koffie, thee, soep en een broodje. De prijsuitreiking wordt rond 16:00 uur verwacht.
Zie ook: www.maasheggen.nl

Winnaars 2006-2019


Meer informatie ? 

Mail naar info@maasheggen.nl 
Perscontacten: nkmaasheggen@gmail.com , Theo van Lankveld