Nederlands
Kampioenschap
Maasheggenvlechten

volgende editie: zondag 8 maart 2020

NK Maasheggenvlechten 2018

Team Coenen Oeffelt winnaar van de "Gouden Hiep"
NK 2018 Maasheggenvlechten.

De bezoekers, de vlechters en de organisatoren hebben op zondag 11 maart kunnen genieten van een geslaagde dertiende editie van het NK Maasheggen vlechten. Rond de vijfduizend  toeschouwers hebben in de Maasheggen nabij het Veerhuis in Oeffelt het team Coenen uit Oeffelt de felbegeerde Gouden Hiep zien winnen.  Zo’n achthonderd kinderen hebben actief deelgenomen aan het mooie nevenprogramma.

De winnende teams:
1. Team Coenen Oeffelt:
(Gertjan Coenen, Frank Coenen, Maaike Coenen, John Coenen, Martien Coenen)
2. AanElkaarGehegd Nijmegen:
(Lies Brinkmann, Joost Ramakers, Sylvia te Lintelo, Bert Puijk)
3. Alles over Groenbeheer:
(Arnold Jansen, Herman Wevers, Jan Caris, Mirthe de Haas) 
4. Provincie Noord Brabant 2:
(Mario Graat, Andrea Almasi, Marcelle Chambon, Johan van den Hout, Willy Thijssen)
5. Brabants landschap:
(Arjen Stoop, Huub Stoop, Bram Vervest, Jan Hop, Guus Stoop, Karel Voets)
 
De Zilveren Halve Maan, de prijs voor de mooist uitgeschoten Maasheg van vorig jaar beschikbaar gesteld door de fam. Grutters, ging naar Team “IVN Maasvallei/Loerangelclub Boxmeer (Maureen van Lanen, Wim van Lanen, Nico van Ruiten en Theo van Lankveld).
Door ziekte en daardoor afwezigheid van John French op het kampioenschap is de Engelse prijs “Best-Cutting-Technique-Price” niet uitgereikt.
Het standaardwerk over perceelafscheidingen in Europa aangeboden door de auteur van dit levenswerk; Georg Müller, ging dit jaar naar team Coenen uit Oeffelt voor hun jarenlange inzet voor het NK Maasheggenvlechten.

________________________________________________________________Zondag 11 maart 2018 van 11:00 - 16:00 uur

Voor de 13e keer het NK Maasheggenvlechten, op dezelfde locatie als in 2017 bij Oeffelt.

Het NK Maasheggenvlechten 2018
Als we de voors en tegens bij een eventuele Unesco-voordracht even opzijzetten, blijven de Maasheggen en het gehele gebied van onschatbare waarde. Nergens in Nederland ligt een zo groot heggenlandschap. Vooral de prachtig bloeiende meidoorns, hier en daar afgewisseld door kornoelje, kardinaalsmuts, Spaanse Aak, sleedoorn, eik en es, maken het in de lente betoverend mooi. Natuurliefhebbers ijveren voor een ecologisch verantwoorde aanpak om het hele gebied nòg mooier te maken. Mooier voor de wandelaars en fietsers die op ontdekkingstocht gaan, en beter voor de dieren die er voorkomen. Denk aan allerlei vogels, insecten en ook dassen. In Gemeente, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Waterschap en IVN vinden deze ijveraars hun medestanders. Het oude cultuurlandschap terug in volle glorie, dat is hun streven.
Het ambacht vlechten
Leden van IVN, werken her en der in het gebied. Er wordt op een kleinschalige manier gewerkt aan het onderhoud van de heggen. In Oeffelt/Beugen werkt een groep onder leiding van de gebroeders Grutters. In Boxmeer is een groep rond Ruth Bakkenes, die zich de Loerangelgroep noemt, (Loerangel is het gebied achter het voormalige Maasziekenhuis). Voorkomende werkzaamheden zijn het snoeien en restaureren van heggen. Op open plekken worden jonge meidoornstruiken geplant. Dat heet “inboeten”. Binnen enkele jaren is de heg dan weer een aaneengesloten strook groen.  Waar nodig, en waar het kan, worden heggen teruggeplaatst. Dat gebeurt in overleg met grondeigenaren, waaronder Staatsbosbeheer. Oude kaarten en prenten geven aan hoe het er in vroeger tijden uit zag. Dat er in de geschiedenis, onder andere tijdens de 80-jarige oorlog, menige heg werd vervloekt door de soldaten die bijvoorbeeld vanuit de Oeffeltse kant van de Maas het Genneperhuys belegerden, is bekend. De heg was en is bedoeld als vee-kering. Stevige struiken, die jaarlijks werden bijgewerkt. Het vee mocht er niet door. Sinds de uitvinding van het prikkeldraad is het onderhoud achteruit gegaan. Hier komen we uit bij het vlechten van de heggen. We kunnen nu, sinds een aantal jaren, vaststellen, dat het ambacht van heggenvlechter in ere is hersteld. Weliswaar zijn er maar weinig vlechters die dit beroepsmatig doen, de vrijwillige vlechters, daar moeten we het van hebben.  In het winterseizoen zijn er wekelijks ploegjes IVN-ers in de Maasheggen te vinden, gewapend met zagen, takkenscharen en vooral hiepen. Het vlechten is een intensief werk, waarbij we (in de Maasheggenstijl) spreken van leggers en staanders. De staanders (dat is dus levend materiaal) blijven tot het laatst overeind, de leggers worden om deze levende staken heen gevlochten. Tot slot komen de staanders bovenop het ontstane vlechtwerk te liggen. In veel gevallen kan de aanwezige prikkeldraad weg. De Maasheggenstijl wijkt wat af van andere methoden. In bijvoorbeeld Engeland wordt de hele heg eerst schuin “weggelegd”, dan worden er dode stokken ingestoken. Vervolgens worden die stokken bovenin met elkaar verbonden door een tenen vlechtwerk.
Het kampioenschap
Tijdens het komende Kampioenschap Maasheggenvlechten op zondag 11 maart 2018, zijn de verschillende manieren van vlechten te bewonderen. Er zijn Engelse, Belgische en Franse vlechters aanwezig. Met elk hun eigen stijl. Omdat veel deelnemers uit de streek komen, zal de Maasheggenstijl het meest te zien zijn. De teams wedijveren naar de felbegeerde “GOUDEN HIEP”
Evenals vorig jaar vindt het kampioenschap plaats in de Maasuiterwaarden bij Oeffelt, in de buurt van Het Veerhuis en de vorig jaar heropende camping De Maasvallei. De vlechters zijn actief tussen 10 en 16 uur. Naast de vlechtwedstrijd staat het bol van de activiteiten in de Maasheggen op 11 maart. In de grote tent presenteren zich de landelijke en lokale natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, het Waterschap en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
Ook voor de kinderen is er een aantrekkelijk programma.  In de grote tent kunnen de (kleinere) kinderen knutselen bij de IVN-knutseltafel en kalfjes aaien. Op het buitenterrein kunnen de (grotere) kinderen deelnemen aan spannende en leuke natuuractiviteiten zoals: pijl en boog maken, katapult schieten, houtskool maken in het kampvuur om te tekenen, een muur vlechten en afsmeren met klei, een bezem maken, maasheggetjes vlechten van wilgentenen, op de rug van je vader een pijl in doel werpen, broodjes bakken in kampvuur, ringwerpen met zelfgemaakte ring van wilgentenen, een wandelstok maken, indianenkrachtstokken snijden. Het Vortums en Sambeeks Toneel (VEST) verrassen de kinderen met een speciale act op het wedstrijdterrein. Femmes Kabaal (Boxmeer) en Tjoek (Oeffelt) zorgen voor de muzikale omlijsting. Een aantal kunstenaars van de Kunstkolk presenteren een selectie van hun werk.
De KNEEP, een regionale stichting die taaluitingen in de breedste zin des woords wil stimuleren, gebruiken dit kampioenschap om alvast warm te lopen voor hun boek&bal op zaterdag 16 maart in de schouwburg te Cuijk. In de Maasheggen presenteren zij het eerste Kneepboek met als titel “Schrijven als tweede natuur”.
Kortom op 11 maart is tussen 11:00 en 16:00 uur een bezoek aan het NK Maasheggenvlechten de moeite waard. Kijk voor meer informatie op www.maasheggen.nl  


Meer informatie ? 

Mail naar info@maasheggen.nl 
Perscontacten: nkmaasheggen@gmail.com , Theo van Lankveld
 

Dit NK wordt mede mogelijk gemaakt door: